Door de duisternis naar het licht, van nieuwe maan, naar volle maan, langs eerste en laatste kwartier...

De cyclus aan de nachtelijke hemel, door de jaargetijden heen een relatieve constante die overal op aarde waargenomen wordt en zijn ebbende en vloedende werking doet gelden; een ver schijnsel dat dichtbij verbaast en grenzeloos verbroedert.

Na jarenlange afwezigheid aan het muzikale front doet John van Loon weer van zich spreken met het dubbelalbum Blue Moon, dat verleden, nu en het verschiet in één vloeiende creatieve beweging bijeen neemt.

Guflux

Guflux is de naam waaronder John van Loon Blue Moon lanceert: een nieuw startpunt op de eeuwigdurende herhaling van cycli in zijn scheppende muzikale natuur. Immers: waar Hinterland ten grave gedragen werd, ontstond Lemonsoul. Dat project vormde de vruchtbare aarde voor Dark Territory en Solar. En vanaf daar begon nieuw licht te schijnen: Guflux.

Blue Moon

Blue Moon wordt zowel digitaal als fysiek uitgebracht. Het is een combinatie van twee releases: New Moon en Dark Moon (in totaal 24 nummers). Deze fysieke uitgave omvat de twee cd's in een speciale 20 cm grote drieluik-verpakking, inclusief een cd-boek van 18 cm, met bijzondere fotografische beelden door Dracorubio.

Met Blue Moon geeft Van Loon weerklank aan neergang en glorieuze wederopstanding in zijn eigen leven. Hij werd getroffen door tinnitus en  hyperacusis, twee gehooraandoeningen waarbij men ruis- en piepgeluiden hoort en zelfs het kleinste geluid fysieke pijn kan opleveren.

Van Loon's zoektocht naar een oplossing voor zijn probleem vormde het begin van een queeste die niet alleen de pijn heeft weten te verlichten, maar hem ook weer in staat gesteld heeft zijn muzikale hart te volgen. New Moon is niet alleen Van Loon's viering van de terugkeer aan het muzikale firmament. Met dit album in handen organiseerde hij 26 maart 2014 het symposium Herrie uit je Hoofd, gericht op zowel aandacht voor gehoorproblemen als tinnitus en hyperacusis, als ook en vooral de behandeling daarvan.

New Moon

Op de New Moon-zijde van de medaille gaat de  Dark Territory-dansvloerkraker Schmerztanz aan kop van het cohort van dertien ijzingwekkend gedetailleerde nieuwe composities waarin de maan en diens licht centraal staan. Door de geschiedenis bleken deze factoren beide van grote invloed op rituele en 'heilige' muziek. Geënt op etnische folkmelodie en -ritmiek groeit en bloeit de trance die New Moon opwekt van een melodieuze gotisch ondergrondse duisternis naar een hemels vuurwerk in een wereldse harmonie der sferen. Deze extremen van het Guflux-spectrum vinden elkaar waar New Moon steeds gegrondvest blijft in het nu, met beide voeten in het ondermaans aardse, waarin thema's als liefde, afscheid, reizen en voortrazende techniek opgeld doen.

Dark Moon

Het Dark Moon-deel is een retrospectief en actuele presentatie in één; een plaat met hedendaagse remixen van voornamelijk nummers afkomstig van het Dark Territory-album Libera Me uit 2006. Onder handen genomen door een internationale selectie artiesten waaronder Sara Noxx, Tonikom en Ah Cama-Sotz wisselen serene atmosferen en straffe dark electro-beats elkaar af, om gezelschap te krijgen van melancholische, soundtrackachtige klankwerelden waarin een scheidslijn tussen verleden en heden verdwijnt. Alsof Dead Can Dance en O Quam Tristis op bezoek komt bij Front Line Assembly en Die Form, zo waaiert Dark Moon's elektronische darkwave uit van warmbloedig etherisch en vervoerend naar industrieel kil en zakelijk.

Het nummer "Just Another Day"
dat tijdens het symposium
live ten gehore werd gebracht
(over tinnitus) is te koop op


maar tijdelijk ook gratis op

© 2014 - Guflux / Studea

Photography artwork by Dracorubio