Nieuwe oplossingen
voor overgevoelig gehoor

Music Motion organiseerde i.s.m. Bureau Timmermans en de NVVS op 26 maart het symposium Herrie uit je Hoofd, over de behandeling van gehooraandoeningen zoals tinnitus en hyperacusis.

Deze relatief onbekende aandoeningen mogen meer ruchtbaarheid krijgen, zeker bij muzikanten. De afgelopen jaren was er wel al meer aandacht, maar die ging vooral naar de ernst van de aandoening en hoe deze te voorkomen; behandeling kwam minder aan bod. Tijdens het symposium hebben we het daar wél over gehad, ook omdat er oplossingen zijn voor hóe je ermee moet leren leven.

Aanleiding voor dit symposium is de ervaring van muzikant John van Loon. Hij leed zodanig aan deze aandoening, dat zijn laatste cd nooit leek te verschijnen. Na een intensieve behandeling, had hij de aandoening weer onder controle en was hij in staat zijn cd New Moon af te maken. Om John's overwinning te vieren en het album te presenteren, werd gekozen voor een symposium, waarbij muzikanten, specialisten en andere geïnteresseerden van harte welkom waren.

Het werd een bijzondere middag, met een volle zaal (en 5x zoveel aanmeldingen...)

Zie verslag en meer info op de website.

Het nummer "Just Another Day"
dat tijdens het symposium
live ten gehore werd gebracht
(over tinnitus) is te koop op


maar tijdelijk ook gratis op

Tinnitus (oorsuizen),
wat is er aan te doen?

Op 13 mei besteedde het programma Altijd Wat van NCRV -wederom- aandacht aan tinnitus. Dit keer wordt John van Loon door Robbert ter Weijden geïnterviewd over zijn ervaring als muzikant met tinnitus en hyperacusis.

Geluid is overal om ons heen. Maar wat als je de stilte opzoekt, er een luide piep in je hoofd opstijgt. Dan zit je gevangen in geluid.

In een eerdere aflevering werd het portret van Gaby Olthuis uitgezonden. Dat riep enorm veel reacties op, vooral van mensen die ook een vorm van tinnitus en hyperacusis hebben.

Gaby's verhaal raakte verslaggever Robbert persoonlijk. Ook hij hoort 24 uur per dag een piep in zijn oren, hoewel het niet te vergelijken is met de heftigheid van Gaby’s aandoening. Maar voor hem is het confronterend en roept het vragen op. Wat is tinnitus precies en wat is er tegen te doen?

Naast John, vertellen ook Jan de Laat (audioloog LUMC) en Rilama Cima (Adelante Hoensbroek) hun verhaal.

Bekijk aflevering bij UItzending Gemist.

© 2014 - Guflux / Studea

Photography artwork by Dracorubio