Music by John van Loon

Guflux – Blue Moon (New Moon & Dark Moon)

 

Dutch review from zwaremetalen.com, May 2nd, 2014.

01-Guflux-Moon-Birth-DR-SQ-smallWaaw. Ik bedoel … WAAW. Zelden raak ik nog zo enthousiast bij het ontvangen van een “promo” als bij deze dubbelaar. Deze fysieke uitgave omvat de twee cd’s in een speciale 20 cm grote drieluik-verpakking, inclusief een cd-boek van 18 cm, met bijzondere fotografische beelden door Dracorubio. Het zal allemaal wel, het is vooral waaw. Mijn nominatie voor mooiste artwork is bij deze gegeven aan het verbluffende New Moon & Dark MoonGuflux is trouwens het doorstartproject van John van Loon, die eerder vooral EBM-gerelateerde muziek uitbracht onder de naam Dark Territory. John is terug na een lange strijd tegen hyperacusis, een aandoening waarbij het horen van zelfs het kleinste geluid fysieke pijn oplevert (ik neem het even over van de promobladerij). John gaf er onder andere een symposium over en bracht de aandoening in de openbaarheid. Zijn gehoorkwelling valt ook duidelijk te detecteren in deze dubbelaar.

New Moon, de eerste schijf in dit tweeluik, is een herneming van vele Dark Territory nummers, maar dan tegen een achtergrond van etherische en sacrale muziek uit vele culturen. Etnische folkmelodieën lees ik, dat klopt volledig. Het doet ceremonieel aan, meditatief en bijna religieus. Hier en daar zou ik bijna Ave Marie mee neuriën in gedachten, te midden van ambient en Buddha Bar-flows. Erg mooi gedaan.

Het tweede gedeelte legt meer van de donkere ondergrond bloot die vroeger regeerde in de oorschelpen van John. Nu laat hij de remixes over aan collega’s, zoals de Belgische artiest Ah Cama-Sotz, een stuk meubilair op het roemruchte Hands Productions (mijn favoriete industrial label ever). Ook (neo-)folk en gothic-elementen krijgen een extra laag bling en chroom aangereikt door onder andere juffrouw Sara Noxx. De beats en de storingsfrequenties zijn rijkelijk aanwezig op deze “darkside”, een must voor de bewegende mensen onder ons.

Een sterk staaltje vakmanschap als je het mij vraagt, een perfect afgewerkt product dat geheel op zichzelf staat. Geen evidentie voor de doorsnee metalhead, wel een aardige aanvulling op je collectie wanneer je het graag breed houdt. Ik ben er alleszins erg blij mee, en ik heb er het één en ander door bijgeleerd.